Balatonfüredi Kiserdő játszótér kialakítása

Balatonfüred
2011

projekt megnevezése: Balatonfüredi Kiserdei játszótér kialakítása – HAGS játszó- és sporteszközök
projekt címe: Balatonfüredi Kiserdő
tervezés éve: 2010.
kivitelezés éve: 2011.
tervezők: Tilia Bt. – Wallner Krisztina, Neruda Krisztina
kivitelezés: Harmatkert Kft.

A Balatonfüredi Kiserdei játszótér jó példa arra, hogyan lehet fantáziadús tervezői koncepcióval és gondos eszközválasztással katalóguseszközökből egyedi tematikus játszóteret alkotni. A Kiserdei játszótér kedvelt időtöltés nyáron az ott nyaralóknak és a helyi gyerekeknek egyaránt. Mindig gyerekzsivajtól hangos, nyáron melegben és rossz idő is esetén egészen késő estig.
A tematikus játszótér a Balatonfüred kialakulását bemutató Sajó és Helka mesére épül. A faragott figurák mellett a játszóeszközök is szimbolikus jelentésűek, mind-mind egy meserészletet vagy helyszínt testesítenek meg. Jól megférnek együtt a különböző gyártmányú és anyaghasználatú eszközök, hiszen mind egy közös célt szolgálnak a gyerekek fantáziájára épülő, önfeledt játszás élményét.
Megtaláljuk itt a többtornyos, csőcsúszdás várat, a Balaton hullámait, a vadkant, a boszorkány seprűjét, a ladikot és a mászóhálóval jelképezett hegyeket is.
Maga a mese pedig egy kedves illusztrációval jelenik meg egy mesefalon, jól olvashatóan, hogy a szülők is átélhessék a sorok olvasása közben, ami a gyerekeknek a játék közben magától is életre kel.
A park közepe felé a nagyobb gyerekek, sőt a felnőttek is kaptak pár eszközt az önfeledt kikapcsolódáshoz és sportoláshoz, így minden korosztály találhat magának lehetőséget az aktív szabadtéri pihenésre.