Budapest, IX. ker. Markusovszky téri játszótér kialakítása

Budapest
2008

projekt megnevezése: Budapest, IX. ker. Markusovszky téri játszótér kialakítása – HAGS játszóeszközök,
projekt címe: Budapest, VIII. ker. Losonczi tér
tervezés éve: 2007.
kivitelezés éve: 2008.
tervező: Land-A Kft. – Torma Sarolta
kivitelezés: Lián Kertészeti Kft.

A Markusovszky teret 2007-ben tervezte át az Önkormányzat kérésére a Land-A Kft.. A fejlesztések irodaházak építését irányozta elő, ezek azonban nem kerültek megépítésre, de a tér megújult. A többfunkciós, többkorosztályos parkaban helyett kapott egy hagyományos játszótér, egy nagyobbaknak kialakított játszóudvar, sportpálya és több kellemes pihenőhely is.
A játszótéren egy impozáns HAGS játszóvár áll, amely formájával a szomszédos Nokia irodaház toronyszerű homlokzati eleméhez hasonlít. Az Uniplay Myx Kombinált, 7,4 m magas hatszögű dupla mászótorony, íves csőcsúszdával van ellátva, amely a gyerekek számára megjelenésében és játékélményben is óriási hatást gyakorol.
A kék hatszögű tetővel fedett torony 3 m-es magasság felett teljesen zárt, alul tömör fa oldallapokkal, felül áttört, a kilátást biztosító fémlapokkal. A 3,3 m-ről induló, majdnem 180˚-kal visszaforduló, plexi ablakkal ellátott, íves csőcsúszda további két ponton fa oszlopokból és HPL lemezekből álló alátámasztással van ellátva. A tető nélküli mászótorony 2 oldalán mászófal elemek találhatók. A csúszdához különböző ügyességi és a mozgáskoordinációs készséget is fejlesztő mászóelem segítségével, a két torony együtteses meghódításával lehet eljutni. A játszóváron különböző kiegészítő játékok találhatók (képjáték, betűjáték, periszkóp), melyek a gyerekek logikai készségét is fejlesztik, és további szerepjátékokra adnak lehetőséget.
A játszóvár az 5-12 éves korosztály számára ajánlott, ezért a játszó és ügyességi elemek, felmászók úgy lettek kialakítva, hogy a kisebb korosztály számára ne legyen használható.

 

Budapest, IX. ker. Markusovszky téri játszótér kialakítása