Székesfehérvár Koronás Park játszótér kialakítása

Székesfehérvár Koronás Park
2014

projekt megnevezése: Székesfehérvár Koronás Park játszótér kialakítása – Playtop öntött gumiburkolat - HAGS játszóeszközök - EURORAMP trambulin
projekt címe: Székesfehérvár Koronás Park
tervezés éve: 2013.
kivitelezés éve: 2014.
tervező: Garten Stúdió
kivitelezés: Fehérép  Kft. - S-tér Kft.

„Székesfehérváron, a hajdani vidámpark területén 2014. július 25-én megnyitotta kapuit az uniós projekt keretében megvalósult Koronás Park, mely által a koronázóváros végre méltó módon, és nem mellékesen jelentős turisztikai attrakció keretében mutathatja be ország-világnak páratlan történelmi örökségét. az 1,8 ha nagyságú fejlesztési terület nagyobb része továbbra is zöldfelület maradt, az egyes projektelemek harmonikusan simulnak be a parkos, virágos környezetbe. A Koronás Park egyes elemei leképezik Székesfehérvár mintegy fél évezredet felölelő, fényes középkori történelmi múltját. a játékok, terek térbeli elhelyezése, megjelenése alkalmas lehet arra, hogy a látogatók a park irányított útvonalán végighaladva, a középkori várostérkép segítségével a külső részektől a városfalon túl, egészen a koronázó dombig eljutva egyfajta múltbeli „városnézésen” vegyenek részt.
A Koronás Park a következő projektelemeket tartalmazza:
–Játszófalu – utalás a település kialakulásának kezdeti szakaszára
–Erdei ügyességi park – utalás a középkori erdőhasználatra
–Vár -
–Lovagi torna
–Koronázó domb
–Fűszernövények útvesztője – utalás középkori kolostorkertek fűszertermesztésére, mindez izgalmas labirintus formába öntve.”

A hagyományosabb megjelenésű fa játszóeszközök között, - a lovagi torna keretében – 3 HAGS SOLO játszóeszköz is helyet kapott. Az egyik nagy attrakció a TITAN ötkarú forgóhinta, amelyen a függőleges tengelyhez képest döntött síkban forog az 5 különböző ülés, ill. kapaszkodó, köztük egy mozgássérült hintaüléssel. Itt kapott helyett a MOBILUS kétkarú forgó mérleghinta a gyerekek nagy kedvence, amiért még sorba állni is képesek. Továbbá még egy több személyes álló forgóhinta is, a kisebb gyerekekre is gondolva.
A játszópark különlegessége az öntött gumi burkolat, amely egyedi mintázatával, terepplasztikáival, a csőalagúttal ellátott kobolddombokkal és a Koronázó dombnak elnevezett majdnem 3 m magas csúszdadombbal a tervezőt és a kivitelezőt is dicséri. Az öntött gumi burkolat nagyszerű tulajdonságai jól lettek ötvözve a park tematikájával, így a játszóeszközök mellett külön játszófunkciót kapott a burkolat is. A jó vízelvezető tulajdonságai miatt esős időben könnyen felszáradó burkolat az ütéscsillapításon túl, egy könnyen tisztántartható, kellemes tapintású, vidám és biztonságos játszófelület, amely önmagában is játékélményt hordoz.