ÉRKERTI KÖZÖSSÉGI TEREK

Nyíregyháza, Érkert
2009, 2012, 2014

engedélyezési terv éve:  2009
kiviteli terv éve: 2012
megvalósulás éve: 2014
generál tervező, úttervező:  Via Futura Kft.
úttervezés: Breuer András, Folly-Ritvay Zoltán, Hajdú András, Pach Dániel
tájépítész tervezők: Kaposi Nóra, Puskás Györgyi, Sándor Tamás, Pottyondy Flóra, Fischer Márta, Lénárt Eszter
építész tervező (engedélyezési szint): Kulcsár Attila  DLA (Pláne és Plánum  Kft.)  
generál kivitelező: Közmű Generál Kft.
területnagyság:  5.5ha

2009-ben Nyíregyháza Önkormányzatának megbízásából készítettük el az Érkerti akcióterületek engedélyezési tervét, az önkormányzat által meghatározott tervezési programnak megfelelően. Az Érkert két legfontosabb akcióterülete az Állomás tér és az Ér-patak mentén elhelyezkedő lakótelepi park és gyalogos sétány volt. A vasútállomás közelében célunk egy olyan park kialakítása volt, amely esztétikus fogadóteret biztosít a városba érkezőknek, élhető környezetet nyújt a területen lakóknak, és teret ad kisebb rendezvényeknek. A másik fő fejlesztési terület, a Damjanich utca és a lakótelepi park. A tervezés során célunk egy látogatók és lakók számára is vonzó környezet kialakítása volt, mely fellendíti a városrész fejlődését, újra élhetővé teszi a lakótelepet. Koncepciónk két fontos eleme a gyalogos kapcsolatok erősítése a patak két partja között, és a kikapcsolódást biztosító funkciók meghatározása. A sétány lezárásába egy központi fogadótér kialakítását javasoltuk, cukrászdával, mellette egy nagyobb kiterjedésű rendezvénytér és vízarchitektúra kapott helyet. A Damjanich utca mentén a szolgáltató funkciók elhelyezésére pergolasorral összefogott pavilonrendszert terveztünk kialakítani, ez a területen jelenleg fellelhető pavilon jellegű építmények által kialakított rendezetlen képet, mert a funkciók és épületek megtartása szükséges volt.
A kiviteli tervek elkészítésére 2012-ben kaptunk megbízást. A pályázat eredményeként az akcióterületek közül az Állomás teret elhagyták, a Damjanich utcáról kikerült a pavilonsor, az új cukrászda és a vízarchitektúrák. A Damjanich utcán ennek megfelelően növekedett a zöldfelületek nagysága, a sétálóutca áttervezésre került. 
A kivitelezés során a tervezett berendezési tárgyakat lecserélték, az UV rezisztens műanyag padok helyett fa ülődobozok kerültek be, az általunk betervezett HAGS játszótéri eszközöket legyártatták, illetve az MMcité padok és kerékpár támaszok helyett is más típust helyeztek ki. A világítótestek típusa szintén megváltozott. 
A megvalósult állapotról a Közmű Generál Kft. honlapján láthatók fotók.
 

Nyíregyháza, Érkert