Kis-Pongrác lakótelep

Kőbánya, Kis-Pongrác lakótelep
2010

kivitelezés éve: 2014-folyamatban
generál tervező:  S-TÉR Kft.
tájépítész tervezők: Lénárt Eszter, Pottyondy Flóra, Sándor Tamás
úttervezés, forgalomtechnika: Folly-Ritvay Zoltán, Tegzes Gergely (Via Futura Kft.)
tervezési terület: 68 356 m2

Cégünk a MaHill Kft. (székhely: 1034 Budapest, Seregély utca 11.) által előkészített Előzetes Akcióterületi Terv alapján készítette a Budatest X. kerületi Kis-Pongrác lakótelep közterület rendezési kiviteli tervét, a Budapest X. kerület Kőbányai Önkormányzat megbízásából. A közterület megújítási terv a lakótelep komplex rehabilitációja részeként készült, tartalmazott Környezetrendezési, Forgalomtechnikai, Közvilágítási és Térfigyelő rendszer telepítési munkarészeket.
A környezetrendezési munkarész foglalkozik a lakótelep gyalogos forgalmának rendezésével, a járdák felújításával és akadálymentesítésével, a zöldfelületek felújításával, rendezésével, közterek kialakításával, játszóterek korszerűsítésével és edzőparkok létesítésével. Ezen belül a meglévő növényállomány frissítésével, felújításával és pótlásával, valamint a lakótelep közterületi berendezési tárgyainak lecserélésével. A lakótelep értékes térszerkezetének megőrizésével, annak közösségi tereken való hangsúlyozásával alakult ki a koncepció. A tervezési területen több alterületet különítettünk el, az Előzetes Akcióterületi Tervhez csatlakozva, amik egy átfogó koncepció részei.
A főteret a terület tervezett megjelenésével, elrendezésével a telep központjaként határoztuk meg. Térszerkezete kiemeli a lakótelep szerkezetét. Hosszanti tengelye a lakótelep szimmetria tengelye. A központi rendezvény tér nagyméretű térkő és szórt burkolattal készül (a kivitelezés során a szórt burkolatot gyepfelületre cserélték).
Az Iskolások tere kialakításakor elsősorban az iskoláskorúak igényeit, időtöltési szokásait vettük figyelembe. Az iskola elé mintás aszfalt burkolatot, színes pillebeton ülőköveket, padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket terveztünk (a kivitelezés máshogy történt). A játszótéren a meglévő, áthelyezett hinta, és csúszdás mászóka (a kivitelezés során egyelőre nem kerültek újra kihelyezésre) új eszközökkel egészültek ki (HAGS Active 4000 mászóháló, HAGS pingpongasztal).
A Pongrác úti központi teresedés területén helyeztünk el két, idősebb korosztálynak való tornaeszközt, melyek 2-2 fő egyidejű gyakorlatát teszik lehetővé. 

Budapest, Pongrác úti lakótelep