Nemzeti Atlétikai Központ Budapest

Budapest
2018-

 

Tájépítész tervezők: Sándor Tamás, Barcsik Szabira, Ignát Bíborka, Horváth-Iván Ágnes, Polereczki Hanna

Generál tervező: NAPUR architect Kft.

Ferencz Marcel DLA, Détári György DLA

 

A Sportok Királynőjének koronája

Nemzeti Atlétikai Központ 2023

A Budapesti Atlétikai Stadion és kiegészítő projektelemei –együttes nevén a Budapesti Atlétikai Központ –a KKBK (Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja) megbízásából, a megrendelő által életre hívott Budapest Déli Városkapu fejlesztésközép- és hosszútávú városépítészeti kialakításának irányadó elképzelései szerint,a NAPUR Architect Építésziroda Kft generáltervezésében készülnek.

A tervezés fő elemei a ferencvárosi Vituki ipartelep helyén létesülő új Atlétikai Stadion és park, az Észak-Csepel csúcsához átkötő tervezett új gyalogos-kerékpáros Kábelhíd, valamint az átvezetésével megközelíthető új Atlétikai Edzőközpont. A három projektelem együttes városépítészeti jövőképpel kívánja segíteni a térség fejlődését.

A projekt keretében az eddig ipari területenként ismert Vituki és Duna-parti területének rehabilitációja,valamint a főváros számára egy új, nyitott sport- és rekreációs közpark valósul meg. A park középpontjában épül fel az Atlétikai Stadion épülete.

A hétköznapokon az alapüzemmódú épület ideiglenes felső lelátóinak emelt fogadószintjén fedett és kivilágított futópálya, görkorcsolyapálya, streetworkout, edzőterület és streetfood szolgáltatás áll majd a sportkedvelő érdeklődők rendelkezésre.

A fejlesztési területen a Rákóczi hídtól a Kvassay zsilipig, valamint az új Kábelhídon át egészen Észak-Csepelig új árvízi védmű, partmenti gyalogos sétányok, kerékpáros utak, valamint hajóállomások készülnek.

A fejlesztéssel megvalósul a teljes pesti rakpart északi és déli területeinek gyalogos, kerékpáros és vízi összeköttetése egészen a Csepel-szigetig.

A jelenlegi tervezési területet érintő városrendezési tervek módosításával a Duna felőli látványfolyosó városképet meghatározó arculata megtisztul. A volt ipari funkciók és a korábban tervjavaslatként megfogalmazott magas beépítésű lakóparkok, irodaházak látványa helyett alacsony beépítésű, sport és rekreációs funkciók valósulhatnak meg.

Cél, hogy a terület kiemelkedő természeti értékeihez a fejlesztés méltó módon kapcsolódjon. A törekvés a városlakók számára vonzó városrész megteremtését célozza, az EU és Magyarország ökológiai hálózatának Duna-parti határán.

A teljes tervezési terület jellemzően három fő megújítandó területegységből áll.

Az első az Atlétikai Stadion és parkterülete; a barnamezős Vituki ipartelep, a Lágymányosi híd, Nagy-Duna ág, Kvassay Zsilip és a H7-es HÉV vonal által bezárt 15 hektáros terület. A második területegység az Atlétikai Edzőközpont területe; az Észak-Csepeli KDVVIZIG műemléki Tisztviselőtelep és Szennyvíztisztitó Telep közötti, a Nagy-Duna sor úttól a H7-es HÉV vonaláig terjedő 5 hektáros területen helyezkedik el. A Hajóállomás utca és környezete pedig a projekt városszerkezethez illesztés szempontjából meghatározóH7-es HÉV, Lágymányosi híd, Soroksári út, Kvassay út által lehatárolt 3 hektáros megközelítési területét jelöli ki.

Az Atlétikai Stadion és park területfeltárása érdekében két új és egy megújított megközelítési irány tervezett. A jelenlegi H7-es HÉV töltése alatt két új aluljáró létesül;az egyik a Hajóállomás utca súlypontjában bejárat a nagyközönség számára, a másik a Vituki toronyépület északi oldalához közeleső HÉV pályaszakasz alatt, a stadion üzemeltetési és logisztikai kiszolgálására. A terület harmadik bejárata a Gizella sétány meghosszabbításaként a Lágymányosi híd alatt a Dél Pesti vasúti híd és pesti hídfőjének rekonstrukciójával együtt valósulhat meg.

Mindhárom területen a teljes közmű- és úthálózat, valamint a forgalomirányítási eszközök és a tájrendezési elemek is megújulnak, a tervezett és meglévő közlekedési műtárgyak környezetében a Lágymányosi híd, Soroksári út és a Kvassay út vonaláig bezárólag.

A világversenyek két legfőbb rendezvényhelyszíneként kialakított 40 ezer fő befogadására alkalmas új Atlétikai Stadion épülete, valamint az Észak-Csepelen létesülő szabadtéri futó- és dobópályás Atlétikai Edzőközpont a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) funkcionális előírásainak és eseményorganizációs ajánlásainak megfelelően készülnek.

Az új Atlétikai Stadion a nemzetközi gyakorlatban is számos esetben megvalósuló alap- és versenyüzemmódhoz tartozó nézőszám kialakításával készül. Az épület alapüzemmódban 15 ezer férőhelyes alsó lelátóval, versenyüzemmódban további 25 ezer fő befogadására alkalmas ideiglenes felső lelátóval tervezett.

A fedett-nyitott tetőszerkezet városi pergolaként, az alatta elterülő nyitott Sportgyűrű városi köztérként jelenik meg a Duna-parton.

A szabadidősport és a hazai sportutánpótlás számára a pesti Duna-part vonulatában északon a Duna Arénával, délen pedig az Atlétikai Stadion új épületével két sport kulturális indítópont alakul ki.

Ferencz Marcel DLA

2018.10.08. Budapest