Százhalombatta csónakázótó

Százhalombatta, Vasút utca
2014

Százhalombatta, Vasút utca
2014
tervezők: Sándor  Tamás, Fischer Márta
építész tervezők: Földes és Társai Építésziroda Kft., Földes László, Bujdosó Dorottya, Engert Dávid, Kovács Tamás, Tóth Ágnes Anna
látványterv: Kiss János és csapata

A csónakázó tó Százhalombatta ÉK-i részén, a Vasút utcai sporttelep mellett helyezkedik el. A tervezési terület nagysága a tavat (3,4ha) is beleértve 8,7 hektár. Jelenleg a fejlesztési terület gyepes és fákkal borított. A 240m hosszú félszigeten tűzrakókat és egy kisebb játszóteret találunk. A területet a lakosság jelenleg is kikapcsolódásra használja. A jövőbeni fejlesztések között szerepel csónaktároló, kiszolgáló épületek (mosdó, kávézó) építése, közvilágítás felújítása, hidak építése és a tó mederfalának állagmegóvása is.
A távlati fejlesztésekre két tanulmánytervet készítettünk. A két verzió a kiszolgáló épületek elhelyezésében és a hidak formájában különbözik szembetűnően. 
Az 1. változatnál a csónaktároló épülete a kávézóterasszal és a mosdókkal a tófarokban, ÉK-i oldalon helyezkedik el. A tavat feltáró sétányról faburkolatú stégszerű kilátópontok nyúlnak a vízfelszín fölé. A félsziget déli sarkáról közelíthető meg a tóba merülő, feszített víztükrű pihenőpont, ahonnan a csónakázók és a meglévő szökőkút is más nézőpontból figyelhető meg.
A 2. elképzelésnél a csónaktároló és a kiszolgáló épületek szeparáltan jelennek meg. A csónaktároló a tófarokban maradt, a kávézó a félsziget közepére települt, melynek kiszolgáló terasza az egyik tervezett hídra is kinyúlik. A mosdók ugyanezen híd nyugati végén kaptak helyet. A 2. verzióban a vízfelszínhez közel nagy stégfelületeket terveztünk, melyek teraszlépcsőkön közelíthetőek meg.
Mindkét változatnál kibővül a játszótér és több tűrakó és pavilon kerül a területre. A félszigeten fitnesz eszközök várják a sportolni vágyókat. A tavat gumiburkolatú futópályával vettük körül, a Vasút utca felől fogadóteret alakítottunk ki, és egy látványkaput helyeztünk el, mely egyben jelképezi a látogató megérkezését is a rekreációs területre. A tervezett hidak alatt, a csónakokkal történő átjárást biztosítani kellett. 
A csónaktároló gépkocsival egy kiszolgáló úton keresztül megközelíthetők, de a parkolás a tófarokban korlátozott. A lakosság a sporttelep parkolóját használva tudja megközelíteni a tavat, mely a tervezési terület nyugati szomszédságában helyezkedik el.

Százhalombatta, Vasút utca