Szent István tér, IV. kerület

Budapest, IV, Szent István tér
2014

generál tervező, építészeti tervezés:  Firka Építész Stúdió Kft.
tájépítész tervezők: Kaposi Nóra, Sándor Tamás, Göb Ágnes, Varga István
látványtervek, világítástechnika: MadeByLight

Az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. megbízásából a generál tervező Firka Építész Stúdió 2013-ban készítette el a Szent István tér fejlesztése, II. ütem és az új vásárcsarnok koncepcióterveit, e dokumentumok alapján cégünk 2014-ben csatlakozott a tervezési munkához, hogy szakági tervezőként a tér koncepcionális alakításában, növénytelepítésben, térszervezésben részt vegyen az engedélyezési tervek elkészítése során. A tervezett beruházás során olyan multifunkcionális tér kialakítása volt a cél, mely ugyanúgy megfelel a mindennapi használatnak, mint a nagy tömeget vonzó, évente néhányszor megrendezésre kerülő Újpesti Városnapoknak, vagy karácsonyi vásárnak. A tervezett főtér a meglévő piaci lepényépületek bontásával alakulna ki, így a területen teljes közmű és burkolat cserével számoltunk. A meglévő piaci épületek bontása során kialakuló nagy méretű tér tagolására olyan térelemeket határoztunk meg, melyek egyrészt funkcionálisan, másrészt vizuálisan tagolják a teret, emberi léptéket adnak neki. Az Új Vásárcsarnok előtti tér ad helyet a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeknek. Alkalmasnak kell lennie egy nagyméretű mobil színpad elhelyezésére, de megfelelő tagoltsággal kell rendelkeznie, hogy a mindennapokban is élhető legyen.
Az Egek Királynéja Főplébánia épülete fontos szerepet játszik a tér életében. Nem csak funkcionális, de történelmi értéket is képvisel, tengelyét (a Városháza tengelyével azonos) szerettük volna megjeleníteni a térszerkezetben is. A templom előtereként működik a kétoldali ikerliget, melyek közül egyiket Gleditsia fákkal, másikat modern formavilágú, összecsukható, mobil napernyőkkel alakítunk ki. A lombos fák alatt csendes pihenő- és beszélgetőhely jön létre, a napernyők alatti rész a Promenád alatt elhelyezett kis méretű szabadtéri színpad nézőterének ad helyet. Az ikerligetek között pontosan a templom tengelyére szervezve található egy nagy méretű víztükör, mely vékony vízfilmet képezve reflektálja a környező térelemeket. Rendezvények alkalmával a víztükör leereszthető. A tér északi felére, a Promenáddal párhuzamosan, a kisszínpad nézőtere mellé egy párásítós mező került, mely nem csak látványos térelem, hanem nyáron temperálja is környezetét. 
Az északi térrészen megjelenő fedett-nyitott rendezvénytér, a Promenád, teteje, vagyis az emelt szintű sétány és bejárat a vásárcsarnokhoz, nagy méretű növényfelületekkel lesz kialakítva. Az itt megjelenő növényzet elsősorban díszfű félékből fog állni. A játékos vonalvezetésű sétány mellett fa burkolatú napozó és ülőfelületek sorakoznak, melyek részleges árnyékolásáról magasra növő díszfűfélék gondoskodnak. Az új vásárcsarnok tetőkertjén hasonló megjelenésű növényágyakat terveztünk. A csarnok melletti Liszt Ferenc utcán csökkentett forgalmú út fog épülni, a Duna Sétány burkolata folytatódik itt, megteremtve a lehetőséget a jövőbeni továbbépítésre.

Budapest, Szent István tér