Bezerédi utcai magánkert

Debrecen, Bezerédi utca
2012

tájépítész tervezők: Sándor Tamás ,Kaposi Nóra
építész tervezők, generáltervezés: Archiko Kft., Kovács Péter Dla, Ferenczy Ottó
 
A kert kialakításánál törekedtünk a rendezett, igényes környezetalakításra, mely harmonizál a tervezett, magas minőségű lakóépülettel, és az építészeti koncepcióhoz igazodik. A telek adottságait figyelembe vettük, a nyugati irányú enyhe lejtést corten acél támfalakkal oldottuk meg. A kert elsősorban pihenő funkciót tölt be, egy kis haszonkerti rész található benne. 
A tervezés során fontos volt az építészeti koncepcióhoz való igazodás, és a kert és ház viszonyának erősítése, egyfajta átmeneti tér létrehozása is. A jakuzzi és medence körüli tér magas minőségű mészkő lapburkolatot kap, a látványos előtető alatt védett pihenő alakul ki. A medence a természetes terepszinthez viszonyítva kiemelten épül, hogy a nappalival egy szintben maradjon, ezzel is erősítve átmeneti tér jellegét. A vízfelület mellé széles (3,4m) irokó fapalló burkolat kerül, mely napozóteraszként funkcionál. A ház közelségében, a konyha mellett alakítottuk ki a szalonnasütő-szabadtéri grillező helyet. A grillező építészeti tervek szerint, a házhoz formailag és minőségileg illeszkedő módon kerül kialakításra.
Az északi oldalon a fapalló burkolatról, a medencetérről lépcsőn lehet lejutni a kertbe. A medencetér végén egy vízarchitektura található, mely a nappaliból is jól látható, a látványtengelyben helyezkedik el. Kialakításánál fontos volt, hogy a nappaliból feltáruló látványt ne zárja le, akkor se legyen túl robosztus elem a térben, mikor a vízkép nem működik. Világítást elsősorban a kert várhatóan este is gyakrabban használt részein alkalmaztunk, illetve gondot fordítottunk a kert díszkivilágítására is, a szép növényegyedek, a vízarchitektura megvilágításával, és az egyedi és elegáns gömblámpák kihelyezésével. 

Bezerédj utca, Debrecen