Szent István park

Hajdúszoboszló
2020

Tájépítész tervezők: Sándor Tamás, Ignát Bíborka, Horváth-Iván Ágnes, Barcsik Szabira, Popa Zsuzsa, Polereczki Hanna

 

KONCEPCIÓ

Térszerkezet

A hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdő előtti tér felújítása, megújítása a cél. A fürdő kerítése mentén, a Mátyás Király sétányra vezető közlekedő zóna kiemelt szerepet kap. A sétány felerősítése érdekében a jelenlegi parkolók áthelyezésre kerülnek, így a sétányt teljesen gyalogos forgalom számára tudjuk átadni.

A közlekedő zónára merőlegesen kerültek felfűzésre a további funkciók zónái. A Fogadó tér reprezentatív ovális kiültetéssel és vízáteresztő burkolattal ellátott sétánnyal, valamint ülőkövekkel, eredeti, meglévő formájában megmaradó elem. A bejárat előtti burkolat sávos kialakítást kapott. A váltakozó szélességű sávok iránymutatásként szolgálnak a bejáratra.

Az Aktív téren elsősorban korosztályonként elkülönített, de egybefüggő felületként jeleik meg a játszótér. A játszótéren HAGS, Berliner és Playtop játszóeszközök, valamint Eurotramp trambulinok is helyet kaptak. A térkő burkolatban vízjáték teszi izgalmasabbá a teret, valamint a nyári nagy melegben felüdülésként is szolgál. A burkolatba helyezett érzékelők irányítják a vízfúvókákat. Ez lehetővé teszi, hogy a vízjátékhoz közeledve a vízfal szétnyíljon, így a keresztül közlekedhetünk azon, anélkül, hogy vizesek maradnánk.

A rekreációs zóna a Haranglábbal és a díszpatakokkal indul. A patakokat kísérő évelő növényágyások a terület esztétikai értékét emelik. A zóna nyílt gyepes felületeivel, valamit árnyékos ligetes kialakításával a pihenés és relaxáció területe.

A gyógyászati tér mellett Kneipp-sétányt alakítunk ki, mely különböző textúrájú elemeivel a talp különböző reflexiós pontjainak masszírozásával elősegíti a gyógyulást, valamint a relaxációt. A téren alacsony erősségű, főként a rehabilitációt igénylők és idősek igényeit kielégítő szabadtéri fitnesz eszközök kerülnek kihelyezésre. A gyógyászati tér hátterében kiemelt corten acél gyógynövényes kert kerül kialakításra.

A park pufferzónajaként a buszmegálló irányában ismét egy ligetes, gyepes rekreációs zóna kerül kialakításra. Az aktív és pihenő funkciójú területek ritmusosan váltják egymást.

A térszerkezettő különálló, de ugyanúgy fontos terület a korábban átadott szabadtéri színpad és Fogadótér között kialakításra kerülő gasztro zóna, ahova a BLOKK építész iroda tervezett büféépületeket kiülési lehetőséggel. A részletes terveket az építészeti poszterek mutatják be. A gasztroudvaron, a színpad bejáratára vezető fasor kerül kiültetésre, mely vizuálisan kiemeli a bejáratot és vezeti a nézőket.

Mozgások és központi helyek

A tér fő mozgási iránya a már előbb említett kelet-nyugati irányú közlekedési tengely, mely elsődleges gyalogos tengelyként értelmezhető. Ez a tengely a többi, alsóbbrendű útról erre a tengelyre gyűjti a közlekedőket. Megjelenik ezen kívül még egy észak-déli tengely is, mely a gasztro területet köti össze a fogadótérrel. Piros karikákkal jelöltük azokat a gyűjtőpontokat, ahol a mozgás összpontosul, lelassul: a vízjáték és rendezvénytéren, a játszótéren, a Kneipp-sétányon és a gyógynövényes kertben. Ezeken a helyeken több időt tartózkodhatnak az emberek.

Burkolattípusok

A tér három típusú burkolatból áll, melyek egymásba szövődbe egy összetett rendszert alkotnak. Kék színnel jelöltük a közlekedőfelületeket, melyben található vízáteresztő és nem vízáteresztő típusú burkolat is. Zöld színnel jelöltük a zöldfelületeket, gyepet, évelőket, cserjéket, díszfüves területeket, növénykazettákat. Piros színnel az attrakciók láthatóak, ahol olyan funkció található, mely aktív kikapcsolódásra készteti az oda látogatókat.

Utcabútorok

A téren a látogatók kényelme érdekében látszóbeton bútorok kerülnek kihelyezésre. A gyepes felületekben kihelyezett ülőkövek adnak lehetőséget a pihenőfelületeken a leülésre és relaxációra. A sétányok mentén látszóbeton és fa kombinációjából készült padok kerülnek kihelyezésre, mind támlás és támla nélküli kivitelben. Az aktív téren, a játszótér közelében pad-asztal kombinációkat helyezünk el, melyek kiszolgálják a családosok, és kisgyermekesek igényeit.

Eszközök

A játszóeszközök a kifejezetten 1-5 és 5-12 éves korosztályoknak tervezett eszközökből lettek kiválasztva. A tradicionális mászóvár és rugós játékok mellett izgalmas kötélhálóval kialakított mászókák, valamint trambulinok is helyet kaptak. A játszóteret izgalmasabbá teszik a 3D-s gumiállatkák, valamint a mászódombok, melyek kúszóalagutat is rejtenek.

Növénykiültetés

Az egész tér kialakításánál a különböző funkciókra reagáló növénykiültetést terveztünk. A Fogadótéren reprezentatív évelő kiültetés fogadja a fürdőbe érkezőket. A sétányon, valamint a gyógyászati téren több cserjefolt is tagolja a teret. A ligetes gyepes pihenőövezeteket biodiverz felületek szegélyezik, melyek alacsony fenntartási igényű, de az év minden szakaszában érdekes kiültetésként szegélyezik a parkot. A gyógyászati téren a fitnesz eszközök közelében, kiemelt corten acél ágyásokba ültetett illatos és színes gyógynövényes kertben sétálhatnak az ide látogatók.

Burkolatok

A térkő burkolatok a Semmelrock Asti család világos- és középszürke színű köveiből áll. A mintázat egyszerre tagolja és teszi mozgalmassá a területet. A sétányon a menetirányra merőleges csíkok lassítják a gyalogosok haladási sebességét, ezzel is elősegítik, hogy az ide látogatók jobban ki tudják élvezni a park nyújtotta lehetőségeket.

A zöldfelületben futó, kiemelt sétánnyal párhuzamos sétány vízáteresztő Terraway stabilizált burkolatot kap. Ez a burkolat könnyen járható babakocsival is, elősegítve, hogy a zöldfelületek minimális roncsolása mellett közelebb hozzák a látogatókat a kiültetésekhez.